Het vak gemeentebode is al erg oud, en in de tijd van de postkoetsen, reisden er al boodschappers rond met berichten voor andere plaatsen.
Om deze mensen vrij te laten reisen, gebruikte de “bode” als een soort O.V. pas-achtig getekend document, door een hoog geplaatst persoon van de plaats, en kon dan zo gratis reizen met de postkoets, en evt. een maaltijd verkrijgen in een herberg.

In de tijd dat er in Nederland, de eerste burgemeesters werden benoemd, kwamen er ook de eerste bodes in gemeentedienst. “Dienstbode” die ten dienste stonden van de burgemeester.

Als er voor een plaats een ambtsketen, werd gemaakt door de edelsmid, werd er vaak, ook opdracht gegeven voor het maken van een bodebus, deze bodebus was een soort versiersel, die werd gedragen bij officiele gelegenheden. In de bodebus zat ook vaak een soort vakje waar een briefje of document in kon worden gedaan, en indien de bode moest reizen werd er het O.V. pasachtig document in meegenomen, en kon dan worden getoond aan de koetzier.
Veel gemeentes hebben tot op de dag van vandaag nog steeds een bodebus in bezit, en worden ook gedragen bij de openbare vergaderingen, denk hier aan raadsvergaderingen e.d.
Voorbeeld van een bodebus.

Het vak gemeentebode is hedentendage zeer uitgebreid, en men schenkt niet alleen een kopje koffie in met een vergadering en bij bezoek, maar is gastheer, repromedewerker, vraagbaak, inkoper en wat men er vaak zelf van wil maken. Je kunt je vak vaak zelf vormen, ontplooien in de dingen die je liggen.

Het vak is dus veelzijdig en uitdagend, en niet saai en duf.